Фестивал на баниците

24.2.2014 г. 18:04:02

Фестивал на баницата организираха в ОУ „Бачо Киро“ – Велико Търново на 21.02.2014 година в навечерието на Заговезни. С инициативата в училището почетоха традициите в отбелязването на празника. Авторитетно жури с председател Пешо Морския оцени изделията на сръчните учители, служители и родители на ученици от училището. Във „вкусния“ празник участваха общо 24 баници, класирани в два раздела: сладка и солена. Класирани бяха изделия на първо, второ и трето място и раздадени и по три поощрителни награди.

На първо място в раздел „солена баница“ се красира витата баница с яйце и сирене на А. Костадинова, а на второ и трето – баниците с лопуш на М. Ангелова и със зеления на М. Бахчеванова. Поощрителни награди получиха баницата със сусам на Н. Янкова, мързеливата на Ст. Стоянова и солената на М. Цанева.

В раздел „сладка баница“ първото място зае бакалавата на С. Димова, баклава с локум и орехи на Хр. Христова, а на трето – щрудел на Е. Коева. Поощрителни награди взеха баницата с локум на М. Цанева, тиквеник на А. Димитрова и дюлник на Св. Тонкова.

Инициативата за организиране на фестивала е на комисията по празнично-обредния календар на ОУ „Бачо Киро“, с председател Ивелина Стефанова.