Приключенското лято на Училищния клуб по туризъм " ТУР - 2000" и ТД " Трапезица- 1902"

6.8.2014 г. 12:23:11

Незабравимо и наситено с приключения е лятото на децата от УКТ „ТУР-2000” при ОУ „Бачо Киро”, гр. Велико Търново. През юни и юли 2014 г. малките туристи от клуба от втори до шести клас, летуваха в различни групи в Стара планина, Родопите и Рила.
Най-малките – второкласниците, бяха на летен лагер в Клисура, водени от Дияна Чоканова и Десислава Декова, като съчетаха игрите сред природата с посещение на свидни за всеки българин исторически места – Карлово, Сопот, Копривщица. В друга част на Балкана – местността Узана, бяха със своите второкласници учителите-туристи Емил Витанов, Николина Янкова и Стефка Стоянова. Групата премина екопътеката в района, посети Географския център на Балгария и изкачи вр. Исполин.
Сред зеленината на Троянския Балкан – в Троян и с. Шипково почиваха активно третокласниците със своите учители Валентина Найденова, Дияна Сутрова, Антоанета Николова, Меглена Станева и Георги Василев.
След изкачване първенеца на Балканския полуостров – вр. Мусала и Езерния връх на Рилските езера, се завърна от Рила групата на петокласниците. Заедно с водача си Саша Димова, те посетиха още Овчаренските водопади, яз. Искър и древната крепост Цари Мали град.
Туристическата програма на шестокласниците, водени от Николина Янкова и Дияна Чоканова съдържаше обхождане на красиви кътчета на Родопа планина, сред които Триградското ждрело, пещерите Ягодинска и Дяволското гърло, Рожен, Пампорово и вр. Снежанка.
В края на юли се осъществи и обучителната шестдневна програма на клас „Слънце в раницата” на планинарското училище при клуба и ТД „Трапезица-1902”. Младите туристи – четвъртокласниците от планинарския клас на Иван Мешеков и Мила Велчева, преминаха по разнообразни маршрути в района на Буйновското ждрело в Родопите, като отдихът им беше съчетан с обучение в туристически практики – ориентиране по карта и компас, движение по маркировка, екипировка, бивакуване, опасности в планината и др.