ОУ „Бачо Киро“ беше домакин по международен проект по програма „Коменски“

10.11.2014 г. 9:47:44

ОУ „Бачо Киро“ беше домакин на шестата среща на партньорите по проект „Игрите на открито за подобряване на комуникативните умения на децата“  по програма „Коменски“ в периода 19 – 24.10.2014 година. Гостуваха 23-ма преподаватели и 20 ученици от партниращи училища от Турция, Полша, Испания, Италия, Латвия, Унгария, Гърция и Румъния. Основната цел на проекта е насърчаване на учениците за здравословен начин на живот чрез игри на открито, а заедно с това и стимулиране на положителни отношения между децата. Част от дейностите е проучването и разучаването на най-обичаните детски игри в партньорските държави.
Гостите бяха посрещнати по стара българска традиция – с хляб и сол. В програмата им беше включена опознавателна обиколка на училището, както и запознаване с педагогическия състав. По време на първата работна среща учителите от търновското училище имаха възможност да обменят опит с чуждестранните си колеги и да се запознаят с техните образователни системи.
В местността „Ксилифор“ на 21.10. се проведоха практико-приложни спортно-туристически дейности под наслов „Моите игри на открито“. Българските деца предложиха на своите гости за разучаване игрите „Дама” и „Народна топка“, имаше надпревари в спортно-туристическа щафета и алпийски тролей над езерото. 
За гостите беше предвидена и богата културно-историческа програма. Посетиха забележителностите в и около Велико Търново: хълма Царевец, Самоводска чаршия, с. Арбанаси /Констанцалиева къща и църква „Рождество Христово“/. Учители и ученици се насладиха също и на спектакъла „Звук и светлина“ от сградата на ТИЦ – В. Търново.
Организирано беше пътуване до Долината на розите и тракийските царе по маршрут Велико Търново – Казанлък – Скобелево – Шипка – Габрово – Велико Търново. Посетени бяха историческия музей „Искра“ в Казанлък, комплекс „Казанлъшка гробница“, розоварна „Дамасцена“ в с. Скобелево, както и храм-паметникът „Рождество Христово“ в гр. Шипка. Целта на пътуването е чуждестранните гости да се запознаят с природата, бита, културата и традициите на българите.
В четвъртък /23.10.14 г./ гостите от осемте страни се срещнаха с кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов.


http://www.dnesbg.com/obshtestvo/v-ou-vbatcho-kirov-razutchavat-nay-populyarnite-igri-na-otkrito-s-gosti-ot-osem-darzhavi.html