Победители в състезание по безопасност на движението

8.12.2014 г. 9:12:09

Семейството на Нора Цанева от ІІІ "а" клас станаха победители в третото издание на състезанието по безопасност на движението „Мама, татко и аз“, провело се в СОУ „Емилиян Станев” – Велико Търново. Общо 15 отора от великотърновските училища участваха в надпреварата, а пет от тях бяха от ОУ „Бачо Киро“ – Велико Търново. От ІІІ а клас се явиха Нора с родителите си Владимира и Искрен, от ІІІ "в " клас – Александър, Петя и Диян Брождарови, от ІІІ г клас – Памела, Лусия и Габриела Бодурови, от ІІІ д клас – Ралица, Румен и Мария Митеви и от ІІІ "е" клас – Кристиан, Силвия и Ганьо Колеви. Победителите и участниците в състезанието получиха грамоти и награди.
Състезанието „Мама, татко и аз” има за цел да повиши информираността и мотивацията за безопасно поведение на улицата; да образова родителите, които да обучават и възпитават своите деца в спазване на правилата за движение и предпазване от пътно-транспортни произшествия
Състезателите последователно преминаха през четири пункта, като познаваха пътни знаци, решаваха тест, редиха пешеходна пътека, отговаряха на въпроси, изпълняваха физически упражнения и оказваха първа долекарска помощ. Отборите  се оценяваха на база на показаните знания и умения по безопасност на движението и първа помощ.
Състезанието „Мама, татко и аз“ е посветено на превенцията на пътно-транспортния травматизъм и безопасността на движението и се провежда в рамките на Националната програма за превенция на  хроничните незаразни болести  и програма СИНДИ - детска компонента „Здрави деца в здрави семейства”. Реализира се с подкрепата и съдействието на Община Велико Търново, сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР, РИО – Велико Търново, Младежки дом – Велико Търново и БМЧК.