Успешно приключи визитата на група учители от ОУ „Бачо Киро” в град Дебрецен, Унгария.

17.4.2015 г. 19:20:13

Приключи успешно визитата на група учители от ОУ „Бачо Киро” в град Дебрецен Унгария. Тя се състоя па проект „Игрите на открито за подобряване комуникативните способности на децата”. Срещата бе осмата подред и се проведе в дните от 22.04. до 27.04. 2015г. В проекта участват училища от страните Унгария, Полша, Испания, Италия, Гърция, Румъния,Турция, Латвия и България. ОУ „Бачо Киро” бе представена от Директора на училището Вл. Николов и М. Велчева, Е. Чергиланова и И. Мешеков. Партньорското училище в гр. Дебрецен е основно. В него се обучават 530 деца от първи до осми клас. В него децата освен по предметите от задължителната програма учат приоритетно музика, изобразително изкуство и театър. Всички участници в програмата на обмена имаха възможност да се включат в разнообразните дейности на програмата на срещата предложена от домакините.  Всички те бяха свързани с постигането на целите заложени в проекта. Голяма част от тях бяха с практическа насоченост и целяха да илюстрират уменията, за комуникация формирани у децата от партниращите училища, чрез участие в игри на открито. По време на демонстрациите всяка една от страните представи игра на една от партньорските страни определени по избор. На семинарните срещи на координаторите бяха представени дейностите илюстриращи работата по изпълнението на задачите произтичащи от целите на проекта. Отчетени бяха и мероприятията свързани с засилване на междукултурния диалог между страните участнички в проекта. В рамките по това направление всяка една от страните представи дейностите, които бяха посветени на Гърция. Страната домакин на предходната партньорска среща. Презентацията на участниците от ОУ „Бачо Киро” включваше приготвяне и дегустация на типична гръцка храна (пълнени чушки и грис халва), рецитация на гръцки стихове и разучаване и изпълнение на традиционни гръцки народни танци (сиртаки). Любезните домакини поканиха партньорите си на посещение в клас. Според професионалния си профил всеки един от участниците имаше възможност да посети открит урок проведен от унгарските колеги. Участниците в българската група имаха възможност да гледат урок по География, по английски език, по физическо възпитание и спорт и по театър в начален етап.
В хода на междукултурния обмен домакините бяха организирали разнообразна културна програма. Участниците в мобилността се запознаха с традиционния номадски бит на жителите на унгарската Пуста - коневъдството. В селището Хортобаги на площ от няколко десетки декари партньорите имаха приятната възможност да наблюдават, а и да участват в различни игри с коне. Конни надпрепусквания,  демонстрации по майсторско яздене и обездки. На разположение имаха и почти цял ден за да опознаят историческите забележителности и природни красоти на столицата на Унгария Будапеща. 
В заключителната фаза координаторите на проекта проведоха организационна среща. На нея бяха отчетени постигнатите по време на мобилността резултати. Набелязани бяха и задачите свързани с заключителния етап на проекта. Систематизиране на информацията, подреждане на продуктите и материалите, измерване на постиженията и резултатите по проекта. Набелязани бяха и параметрите на последната мобилност по проекта. Тя ще се състои в началото на м. юни в градчето Галков Дузи Полша.