В конкурс за опазването на околната среда отличиха ученици от ОУ „Бачо Киро”

11.6.2015 г. 18:55:44

  Цветомира Тодорова /VІІ д клас/ на ОУ „Бачо Киро” се класира на второ място в конкурса на Регионалната здравна инспекция – Велико Търново за изработване на пано за стена от природни и/или отпадни материали. Конкурсът „Да опазим околната среда” се организира по повод Световния ден на околната среда – 5 юни и в него участват ученици на възраст от 9 до 15 години. Проявата е организирана в рамките на детската компонента на програма СИНДИ – „Здрави деца в здрави семейства”, със съдействието и подкрепата на Община Велико Търново и Регионалния инспекторат по образованието.
  Валеса Лазарова /VІІ г клас/ зае трето място в конкурса. За колективната си творба поощрителни награди получиха: Елис Мусева, Бригита Денева и Далия Матеева от V в клас. Преподавател по домашна техника и икономика на наградените ученици е Антоанета Семова.
  Общо 26 индивидуално изработени пана се съревноваваха за големите награди. Победителите бяха определени от комисия в състав: Анна Павлова – старши експерт по Организация на средното образование в РИО, д-р Диляна Вачкова – главен експерт в дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново и д-р Красимира Петрова – директор на дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето” в РЗИ - Велико Търново. Всички участвали творби ще бъдат експонирани до края на месец юни в РЗИ – Велико Търново.
  Конкурсът за пано „Да опазим околната среда” се реализира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново в рамките на бюджета на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства” за 2015 г.
  Световният ден на околната среда – 5 юни е най-значимото и популярно ежегодно събитие за опазване на природата, което се провежда под егидата на Програмата на Обединените нации за околна среда. Отбелязан е за пръв път през 1972 година. Темата на тазгодишния Световен ден на околната среда е: „Седем милиарда мечти. Една планета. Нека се погрижим“.