Приз за най-добър училищен театър на испански език

6.3.2016 г. 20:28:42

На първо място в Националния конкурс на училищните театри на испански език се класира театъралното студио при ОУ „Бачо Киро“ с ръководител Анелия Костадинова. Емил Демирков (Vг клас) получи наградата за най-добър актьор. Учениците представиха пиесата „Trucho Truchin“ („Пъстървата Тручин“), която показва живота на едно цирково семейство риби. Постановката е по авторската пиеса на Хавиер Бараган (доброволец от Испания),а изработката на костюмите се реализира с помощта на НД „Седянка“.
Националният конкурс на училищните театри се проведе на 26.02.2016 г. в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, София. Високо оцениха представянето на учениците жури в състав: Н.пр. Хосе Луис Тапиа – посланик на Кралство Испания в България, Сесар Аха Мариньо – съветник по образователните въпроси в испанското посолство, Хавиер Валдивиелсо Одриосола – директор на Институт Сервантес-София и Веселина Ганева – държавен експерт по испански език към МОН.
Участието на учениците в София им даде възможност да се докоснат до професионална театрална обстановка. За пръв път видяха работния процес зад кулисите при правенето на театър – осветление, звук, сценични работници. Младите театрали се впечатлиха от жеста на ръководството на НАТФИЗ да им предоставят необходимите декори и гримьорните си.