Форум за обмяна на добри практики организираха млади учители от ОУ „Бачо Киро“

27.4.2016 г. 21:47:23

   Първият по рода си Форум на младите педагогичеки специалисти „Предизвикателствата пред нас“ се проведе на 22 – 23.04.2016 г., във Велико Търново. Инициативата за провеждането му е на „Сдружение за образователни инициативи 19“, при ОУ „Бачо Киро“ и се осъществява със съдействието на Регионалния инспекторат по образованието и Община Велико Търново. Форумът събра млади педагози от Свищов, Стражица, Златарица, Павликени, Полски Тръмбеш, Велико Търново, Троян, а гости на събитието бяха: г-н Лазар Додев – директор Дирекция „Организиране, контрол и инспектиране“ в МОН, зам. областният управител Любомира Попова, началникът на РИО – Велико Търново инж. Розалия Личева, директорът на Дирекция ОМДС в Община Велико Търново г-жа Пенка Игнатова, директорите на СОУ „Димитър Благоев“ – Свищов, СОУ „Емилиян Станев“ и ОУ „Бачо Киро“ – Велико Търново. Инициативата е и във връзка с отбелязване патронния празник на ОУ „Бачо Киро“. В рамките на два дни участниците обменяха добри практики и идеи. Водещите проблеми пред постъпващите в образователната система са свързани с работата с документацията и административния апарат в училище, страховете на младия учител от неизвестността в практиката, занижената самооценка, търсене на баланс между професионален и личен живот, преодоляване обществените и семейни нагласи спрямо младия учител.

   Младите педагози откроиха и някои добри практики, като наставничеството  и създаване на колективен училищен дух. В помощ на влизащите в  професията би било организиране на срещи за запознаване между младите учители и представянето им в общността, създаване на електронни системи с модели и образци на документи, взаимодействие на висшето образование с нуждите на съвременната училищна среда. Според присъстващите може да се въведе нова длъжност в училище „помощник учител“, който да работи с документацията, с административните звена в училище и извънучилищните институции и „Наръчник на младия учител“ – блог за споделяне на добри практики.

    В рамките на втория ден от форума 14 млади преподаватели, възпитатели, ресурсни учители презентираха своите добри практики, които бяха отпечатани в сборник „Предизвикателствата пред нас“.