Отбелязваме патронния празник на училището

28.4.2016 г. 16:48:51

      На 28 април отбелязваме празника на патрона на училището – Бачо Киро. Тази година честваме 140 години от неговата гибел и от Априлското въстание. Бачо Киро Петров е роден на 7 юли 1835 г. в село Горни Турчета. През по-голямата част от живота си е учител в селата Коювци (дн. Коевци), Мусина, Михалци, Вишоград. През 1857 г. се завръща в с. Горни Турчета, където преподава до смъртта си през 1876 г. (с прекъсване през 1871 г.).

     Бачо Киро работи за патриотичното възпитание на младите, въвежда честването на празника на славянските просветители, пише стихове, призовава към бунт и свобода. Даскал Бачо Киро е член на четата на поп Харитон, с която взема участие в епичната и неравна битка с войската на бригадния турски генерал Фазлъ паша през 9-те майски дни на 1876 г. в Дряновския манастир. След разбиването на четата и опожаряването на манастира, успява да се спаси и да стигне до Бяла Черква. Известно време се крие в колибата на лозето си, но е предаден и арестуван. Откаран е в Търново, където е осъден на смърт чрез обесване. Изправен пред извънредния турски съд, печели дори враговете с достойното си държане. Бачо Киро без колебание поел отговорността за делата си. Обесен е заедно с Иван Семерджиев на 28 май 1876 г. в Търново.

        28 април е неучебен ден за учениците от ОУ „Бачо Киро“. Първокласниците посетиха родното място на патрона, а учениците от ІІ – VІ клас присъстваха на театралните постановки: „Как се гони лъвски страх“ и „Българи от старо време“. Седмокласниците се включиха в математическо състезание по формата на НВО в чест на даскал Бачо Киро.