Ученици от ОУ „Бачо Киро“ се включиха в тържествата по повод Денят на Европа

11.5.2016 г. 9:21:13

     Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.
    Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.
  Ученици от ОУ „Бачо Киро“ се включиха в тържественото отбелязване на 9 май – Денят на Европа във Велико Търново. Шестокласниците Александър Илиев, Дарина Василева, Пресиян Атанасов, Габриела Минчева, Веселин Стайков и Габриела Даракчиева издигнаха знамената пред сградата на Община Велико Търново, а Ванина-Мари Иванова от І г клас каза стихотворението „Денят на Европа“.
Празничната програма продължи с изпълнения на мажоретния състав на ЦДГ „Соня“ и на децата от ЦДГ „Слънчев дом”. Програмата бе организирана от Община Велико Търново и Европейския център в старата столица.


снимки http://veliko-tarnovo.net/novini/v-tarnovo-otbelyaza-tarzhestveno-denya-na-evropa.html