Наградиха победителите в литературния конкурс „Детство мое“

7.6.2016 г. 23:02:38

10 награди спечелиха ученици от ОУ „Бачо Киро“ в литературния конкурс „Детство мое“. Той е посветен на Деня на детето – 1 юни и се организира по инициатива на библиотеката към читалище „Надежда – 1869“ със съдействието на Дирекция „Култура и туризъм“ на Община Велико Търново. Участниците от ОУ „Бачо Киро“ спечелиха две първи и едно второ място в конкурса. За своя къс разказ в раздел „Проза“ на първо място се класира Дарина Василева (VІ б клас), а Ралица Милкова (І а клас) зае второто място. Поощрителни награди получиха: Жара Еленска и Йоанна Димитрова от V а клас и Кристияна Христова и Пресиян Сидеров от V е клас.
Със стихотворението „Детство мое вълшебно“ Ралица Милкова (І а клас) зае първо място в раздел „Поезия“. Поощрителни награди получиха: Мария Ошкина (ІІІ д клас), Йоанна Димитрова (V а клас) и Никол Занкова (V б клас).
Творбите на участниците бяха оценени от жури в състав: писателите Владимир Шумелов и Здравко Пеев и поетесата Снежана Иванова. Награждаването се състоя в читалище „Надежда – 1869“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Детство мое, вълшебно!


Като камъче безценно,
като капчица роса!
Като цветенце вълшебно,
като грейнала звезда!

Като приказка безкрайна,
като цветната дъга!
Като песен тъй омайна,
като топла светлина!

Като лястовица бяла
тук, при мен е долетяла,
детство мое, чуй ме ти
с мене вечно остани!!!


Ралица Милкова – 1А клас, ОУ „Бачо Киро“ – гр. В. Търново



Вълшебната градина

 

В един чудесен летен ден отворих пощенската си кутия и намерих плик със семена. На плика стоеше надпис: „Не ни сей!”.
Любопитството ми взе връх – посадих семената, полях ги и легнах да спя.
Но сънят не идваше. Въртях се в леглото, не можах да мигна заради една светлинка, която пробягваше по лицето ми.
Престраших се и излязох навън. Сред обсипаната с цветя градина се издигаше голяма стълба. Светлината идваше от нея. Стълбата беше толкова дълга, че краят и се губеше в небето. Бях готова на всичко, за да разбера къде ще ме отведе.
След изморително качване стигнах. Там цареше разкош – изобилие от плодове, цветя, пеперуди и птици. Слънцето блестеше ярко.
Откъснах един узрял и сочен плод и тъкмо да отхапя, той се превърна на птичка и излетя. Последвах я и видях да каца на огромна маргаритка, голяма колкото ухо на слон. Наведох се, за да откъсна цветето, но то се превърна в огромна змия, която се скри в тревите.
Продължих нататък и попаднах в градината на приказен дворец, заобиколен от благоуханни храсти. Птиците пееха чудесни песни, пеперудите летяха наоколо.
Изведнъж благоуханните храсти станаха непроходима джунгла, протегнаха към мен трънливите си клони, затвориха ме в капана си, птиците замлъкнаха, пеперудите се превърнаха в чудовища.
Събудих се с вик.


Дарина Димитрова Василева, 12 г , 11.11.2003
VIб клас, ОУ „Бачо Киро”
гр. Велико Търново
с.Беляковец
тел.0885356028