По стъпките на наши възрожденци минаха петокласници

4.11.2016 г. 18:53:47

Учениците от V клас, участващи в групи за занимания по интереси „По стъпките на нашите възрожденци“, „Знаете ли български“ и „Друзья“ участваха в екскурзия с учебна цел. В рамките на пътуването децата видяха места, свързани с живота и делото на някои от най-известните ни революционери и будители. В град Калофер учениците посетиха родната къща на поета и революционер Христо Ботев, както и музея, посветен на Ботев и семейството му. Учениците бяха впечатлени от историята за живота и делото му, видяха запазените до наши дни негови принадлежности, както и запазени исторически сведения за семейството и родния му край. Следваща спирка в пътуването беше родният дом на Васил Левски в гр. Карлово. Децата разгледаха музейна експозиция, показваща историята на рода му и моменти от живота и дейността му. С голямо вълнение участниците в екскурзията се поклониха пред запазения кичур коса на Апостола на свободата.
През следващия ден възпитаниците на училище „Бачо Киро“ имаха възожност да се насладят на природата и богатствата на град Хисаря. От далечни врмена градът е свързан с лековита минарална вода, на която учениците успяха да се насладят. Също така разгледаха и запазените основи и стени от римско време, както и интересни скални феномени в стените около града.
През последния ден от екскурзията петокласниците посетиха родния дом на Иван Вазов. Разглезаха експозициите, показващи моменти от младежките години на поета, както и места, на които се разиграват сцени от романа „Под игото“. Преди да се приберат в родния град, учениците посетиха църквата „Рождество Христово“, край Шипка. Там те научиха историята на създаването на църквата и отдадоха почит на загиналите за свободата на Родината.