Отбелязахме 149 години от рождението на Мария Кюри

17.11.2016 г. 9:53:17

Боряна Тодорова, Виктория Шопова и Свилена Донева (VІІ е клас), заедно с учителя си по Химия и ООС г-жа Руска Христова, поздравиха ученици и учители на Празника на природните науки в ППМГ „Васил Друмев“, във връзка с 45 години от основаването на училището и 149 години от рождението на Мария Склодовска-Кюри. Седмокласниците събраха, селектираха и представиха информацията за живота и делото на известната физичка и химичка. Годишнината от рождението й беше отбелязна преди това и в ОУ „Бачо Киро“ с радиопредаване. Мото на  предаването е мисълта на Мария Кюри „Науката – това е велика красота. Ученият в лабораторията не е просто техник: това е дете, лице в лице с природните явления, действащи на него, като вълшебна приказка“.
Проф. Мария Кюрѝ е родена на 07.11.1867 г. в град Варшава. Завършва гимназия на 15 години със златен медал. Продължава своето образование в Париж, като изучава химия и физика. Заедно със своя съпруг Пиер Кюри изследват урановата руда до смъртта му през 1906 г. Мария Кюри продължава работата си, като през 1910 г. успява да извлече чист метал радий, а не негово съединение, а по-късно и да определи неговата атомна маса и мястото му в Периодичната система. С труда си допринася за създаването на теорията за радиоактивността, за техниките при изолирането на радиоизотопи. По време на Първата световна война Мария Кюри, заедно със своята дъщеря Ирен, организира около 220 подвижни и стационарни рентгенови лаборатории, от които са се възползвали над 3 млн. пациенти.
Мария Кюри е първата жена преподавател в Сорбоната, както и първата жена носител на Нобелова награда. Тя получава отличието в две различни области. За пръв път – през 1903 г., заедно с Пиер Кюри и Анри Бекерел, в областта на физиката. През 1911 година тя получава Нобелова награда в областта на химията „като награда за нейните заслуги за развитието на химията чрез откриването на елементите радий и полоний, чрез изолацията на радия и изучаването на същината и съединенията на този елемент“.
Мария Кюри умира на 4.07.1934 г. През 1995 г. тленните останки на Мария и Пиер Кюри са пренесени в Парижкия пантеон, в знак на признателност към техния труд.