Домакини сме на международна ученическа сруща по проект „Активни, позитивни“

5.5.2017 г. 18:21:49

ОУ „Бачо Киро“ е домакин на Втората международна ученическа среща по проект „Позитивни, активни“. Цел на срещата е участниците да се запознаят с благотворителните инициативи и организации във всяка от страните. Основен акцент е доброволчеството и участието на младите в обществения живот, съпричастността. Под наслов „Моите български баба и дядо“ участниците в проекта посетиха Старческия дом във Велико Търново. Чрез участието си в обмена, учениците се запознаха с традициите и обичаите на всяка от страните, опитаха да се научат да танцуват танци на народите. Участието в проекта дава възможност учениците да се докоснат до езиковото многообразие в Европа. Работният език на срещата е английски, но децата се стараят да научат и някои допълнителни думи на езиците на останалите партньори.
В рамките на визитата участниците разгледаха старата част на Велико Търново и историческия хълм Царевец, разходиха се по Самоводската чаршия където показаха на гостите си бита и занаятите на старите търновци. Също така посетиха Архитектурно-музейния резерват „Арбанаси“ с неговите възрожденски къщи и царкви. 
Проектът се осъществява по програма Еразъм +. Координатор е Полша, а партньори, освен България, са Италия и Румъния.
Всички участници се насладиха и на пътуване до Долината на розите и тракийските царе. Там научиха повече за отглеждането на розите и производството на розово масло – българското течно злато. Разбира се, посетиха историческия връх Шипка и църквата „Рождество Христово“, където отдадоха почитта си към загиналите за свободата на България. По време на пътуването разгледаха и тракийската гробница Голяма косматка.