Отбелязваме 150 години от рождението на Мария Кюри и 50 години от изстрелването на първата ракета

8.11.2017 г. 9:05:58

С радиопредаване и изложби ученици от ОУ „Бачо Киро“ отбелязват 150 години от рождението на Мария Кюри и 50 години от изстрелването на първата ракета „Сатурн V“. Учениците от VІІ а клас подбраха и структурираха факти за живота и делото на известната химичка. За целта те се разделиха на няколко групи, първата от които изработи филм за Мария Кюри. Следващата група създаде презентация за живота и работата й, третата – селектира нейни мисли и четвъртата – подготви и осъществи радиопредаване.
На 7 ноември 1867 година, в град Варшава е родена Мария Склодовска-Кюри. С труда си тя допринася за създаването на теорията за радиоактивността, за техниките при изолирането на радиоизотопи. Мария Кюри е първата жена преподавател в Сорбоната, както и първата жена носител на Нобелова награда. Тя получава отличието в две различни области. За пръв път – през 1903 г., заедно с Пиер Кюри и Анри Бекерел, в областта на физиката. През 1911 година тя получава Нобелова награда в областта на химията, която тя посвещава на своя съпруг.
На 9 ноември се навършват 50 години от изстрелването на първата ракета „Сатурн V“. Ученици от VІІ а и в клас изработиха умален макет на ракетата, презентация и изложба, показващи техническите данни на ракетата, историята на нейното създаване, сравнение с други ракети, осъществени полети и изпитания с нея. Ракетата „Сатурн V“ е най-мощната ракета, саздавана от човек. Тя е носител на всички космически кораби по програма „Аполо“ на НАСА. Чрез тях човечеството стъпва за пръв път на Луната през 1969 година. Изложбите са експонирани на втория етаж в ОУ „Бачо Киро“
Учител по физика и химия е Руска Христова. Само преди броени дни тя участва в Национален форум по физика „Физиката вечно млада“, организиран от МОН, Съюз на физиците в България. Г-жа Христова представи доклад, свързан със семинар-практикум „Оптика“, проведен съвместно с преподаватели от Физически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и посветен на годината на Исак Нютон.