Ученици и учители посетиха Народното събрание

13.2.2018 г. 18:31:13

Ученици от ІV, VІ и VІІ клас и техни учители посетиха Народното събрание на Република България по покана на народния представител от Велико Търново Станислава Стоянова. Инициативата е свързана с ученическото самоуправление и гражданско участие. В нея се включиха младежите от Ученическия парламент на ОУ „Бачо Киро“, също работещи по проектите „Активни и позитивни“ по програма Еразъм + и „Винаги различни, но винаги заедно“, финансиран от МОН. Чрез участието във визитата се цели развиване на активността на учениците, стимулиране на гражданското им участие и енергичността им. Учениците бяха водени от учители от „Сдружение за образователни инициативи 19“ – сдружението на младите учители във Велико Търново.
При посещението си в парламента учениците и техните преподаватели участваха в среща с членовете на Парламентарната комисия по образование и наука Станислава Стоянова и Ася Пеева, както и с другия народен представител от Велико Търново Клавдия Ганчева, а също и депутата Радостин Танев. По време на срещата Стоянова запозна гостите си с работата си като народен представител и участник в две парламентарни комисии. За учениците беше интересно да научат как протича работният ден на един депутат, какви са етапите на законотворческия процес и от кого зависи спазването на законите в страната. Станислава Стоянова призова присъстващите младежи да продължават да бъдат активни и да полагат усилия, като подчерта, че по този начин за тях няма да има непостижими цели.
При посещението си в Народното събрание учениците и учителите от ОУ „Бачо Киро“ се срещнаха и с народния представител доц. Милен Михов, който им разказа повече за залата, в която заседава неговата парламентарна група и за  личността на човека, на когото е наречена. В кулоарите на парламента пък се срещнаха и разговаряха с министъра на образованието Красимир Вълчев.
След това великотърновската група присъства за кратко в пленарна зала по време на петъчния парламентарен контрол. Децата и техните учители разгледаха сградата на българския парламент и постоянната експозиция, показваща историята на институцията. Интересен факт, който учениците научиха е, че през настоящата година се навършват 139 години от Учредителното събрание.