Четвъртокласници отбелязаха Деня на числото ПИ

14.3.2018 г. 17:30:42

Чрез бинарен урок по информационни технологии и дейностите в ПИГ отбелязахме Деня Пи. Четвъртокласниците от 4ПИГ1 се запознаха с числотото Пи като математическа константа, която изразява отношението на дължината на окръжността към дължината на диаметъра. Чрез забавни практически дейности учениците превърнаха математическите закономерности в изкуство. Те представиха числото Пи като графика, в квадратна мрежа и така създадоха силует на градски пейзаж, пи-гердан, пи-пано, изписаха формули и др., които подредиха в постер. Получените знания четвъртокласниците приложиха при оцветяване на изображение, изградено основно от окръжности с програма PAINT. Изделията си те подредиха в изложба, която е експонирана във фоайето на училището. Занятието е част от дейностите по приемственост между ІV – V клас и иновативното обучение в училище.
Занятието се проведе под ръководството на Мария Кокаланова – учител по  информационни технологии в училището и Нели Дончева – учител в ПИГ.
Идеята за отбелязването на деня точно на 14 март дава физикът Лари Шоу. Датата е избрана заради американското й изписване (месец/ден) – 3.14, което съвпада с най-краткия начин за обозначаване на математическата константа. Учените по света честват числото Пи с различни забавни традиции.