Либерали и консерватори дебатираха около 140 години от приемането на Търновската конституция

11.4.2019 г. 19:12:30

Състезанието „Либерали и консерватори в спор за изграждане на демократични устои на свободна България“ ОУ „Бачо Киро“, Велико Търново се включи в дейностите, посветени на 140-та годишнина от приемането на Търновската конституция. Инициативата е своеобразен открит урок по родолюбие. Избрана е формата на състезание, тъй като преди 140 години и либерали, и консерватори се надпреварват да дадат възходящ старт на нашето отечество след 500 години потисничество. Гости на събитието бяха инж. Розалия Личева, началник на РУО – Велико Търново, Пенка Игнатова – директор Дирекция „ОМДС“ към Община Велико Търново, Иван Църов – директор на РИМ – Велико Търново, общински съветници, образователни експерти.
Състезанието се проведе в музей „Възраждане и Учредително събрание“, а състезатели и публика заеха местата на участниците в Учредителното събрание през 1879 година. 12 седмокласници, разделени в отбори „Консерватори“ и „Либерали“ демонстрираха знанията си от Новата българска история. Те отговаряха на различни въпроси, отстояваха мнение, а отговорите им бяха оценявани от жури: доц.д-р Светла Атанасова – главен уредник в отдел „История на България XV-XIX век“ при РИМ – Велико Търново, гл. ас. д-р Юлия Симеонова – катедра „Нова и най-нова история на България“ към Великотърновския университет и г-жа Таня Попова – учител в ОУ „Бачо Киро“. Водещи на състезанието бяха учителите по история в ОУ „Бачо Киро“ Даниела Иванова и Теодора Димитрова. Любопитни факти, свързани с работата на заседателите в Учредителното събрание, както и с ежедневието на търновци в края на ХІХ век представи директорът на училището г-н Владимир Николов. Той отправи интересни въпроси към публиката, като за отговорилите правлино имаше награди. В края на състезанието всички присъстваха подкрепиха отбора, който смятат, че се е справил по-добре със задачите си, като вместо с бюлетини гласуваха с бели и шарени бобчета, както се е правело в миналото. За целта беше използвана оригинална урна от времето на приемане на Търновската конституция. И двата отбора обаче получиха равен брой гласове.
Мероприятието беше организирано от методическите обединения по български език и литература и история и цивилизация в „ОУ „Бачо Киро“, „Сдружение за образователни инициативи 19“, Регионален исторически музей – Велико Търново и Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ към Община Велико Търново. Събитието е част и от дейностите, посветени на патронния празник на ОУ „Бачо Киро“.