Честит празник и на добър час на всички!

16.9.2019 г. 10:06:49

Уважаеми, гости,
Скъпи колеги,
Драги ученици!
 
За четиридесет и осми път вратите на любимото ни училище са широко отворени, за да посрещнат в обновените класни стаи и училищния двор своите ученици. Желанието на народа ни да даде образование на децата си превръща първия учебен ден в тържество без аналог в празнично-обредния календар на нашата родина. Няма го в календара, а мало и голямо празнува. Какво празнуваме всъщност! Традицията от Възраждането?; Началото на обучението на първокласниците; Амбицията на първостроителите на България като великият ни съгражданин Ст. Стамболов, да сме сред първите в Европа и света, въвеждайки задължително прогимназиално образование?; Почитта на народа към учителите?; Аз мисля, че празникът „Първи учебен ден“ е всичко това взето заедно. Можем да го наречем  Стремеж; Пристрастност; Желание за върховно постижение; Но като че ли най-много му прилича думичката АМБИЦИЯ!  Амбицията на нас българите да сме наравно с другите народи. Да осигурим добро бъдеще и повече сигурност за нашите деца.
 
Този неистов стремеж, тази изконна българска мечта, ни кара да постигаме онова, което ни се отдава най трудно - да сме ЕДИННИ и да си вярваме. За мое спокойствие пълният двор на училището ни е сигурен знак, че вярата към нас, българските учители, и по- специално към моите колеги е на завидна висота. Затова позволете ми в празничния ден  най-напред да поздравя тях. Учителите от ОУ „Бачо Киро“ Те са изворът на нашите успехи и доверието, което ни гласува обществото.
 
Честит празник, колеги, и на добър час! Бъдете уверени в значимостта на това, което вършите! Заживейте със съзнанието и самочувствието,  че сте най-значимите в нашето общество! Защото всичко тръгва от нас. От Паисий и от Будителите. От хората, които събудиха съзнанието на народа ни от дълбоката и гибелна кома! За да я има България, днес и во веки веков.
 
Честит празник и на вас, родители! Подкрепата, която получаваме, е израз на доверието и разбира се е признание за нашата отговорност и висок професионализъм. Успехът на  възпитаниците ни, според резултатите на НВО, са нашата отплата за доверието, което ни гласувате всяка есен в аванс.
 
С благодарност и признателност за подкрепата и съпричастността към успехите ни се обръщам и към ръководството на Общината и лично към кмета на община В. Търново инж. Панов. През лятото след поредния обилен дъжд ни сполетя злощастие с тежки последици. Падна оградата на училищния двор. След спешната намеса на службите в общината и фирма „Пътни строежи” последиците бяха ликвидирани и оградата възстановена. 
 
Благодаря и на г-жа инж. Р. Личева – началник на РУО. За подкрепата ни да привлечем и задържим младите учители в училище.
 
Честит първи учебен ден и на всички ученици. Успех ви пожелавам в нелекия път на познанието. Доверете ни се. Ние, учителите в ОУ „Бачо Киро“, знаем как да преподаваме не само за да успеете на изпитите, но и в живота.
 
И накрая към най-важните днес. Първокласниците и децата от ПГ. Мили деца, запомнете този празник завинаги. Ставате част от общност, която има високи цели и знае как да ги постигне. В училище „Бачо Киро” ви очакват първите истински предизвикателства, но и много забавления, игри и разбира се нови приятелства! Бъдете част от тях! Добре дошли!
 
Честит празник и на добър час на всички! 
15.09.2019г.