Екип учители и ученици от ОУ „Бачо Киро“ посети Гърция по международен проект

28.10.2019 г. 18:59:04

Екип от 8 учители и ученици от ОУ „Бачо Киро“ участваха в третата ученическа среща по порект „Да открием нашите корени“. Проектът се осъществява по програма по програма Еразъм+ и е в партньорство между Швеция, България, Гърция, Турция, Полша и Италия. България беше представена от: Теодора, Никол, Калина и Владислава от ІV г клас, заедно с класния си ръководител Стефка Стоянова, Ирена Пенчева – учител по английски език, Елеонора Чергиланова – зам.-директор и Владимир Николов – директор на училището.
При посещения в училище и детска градина в село Палагия участниците се запознаха с особеностите на гръцката образователна система, графиците за провеждане на учебни часове и училищните учебни планове. За участието си в проектната среща учениците подготвиха информация за интересна природна забележителност от своята родина, като българските ученици презентираха пещерата „Бачо Киро“. Българчетата бяха най-малки от участниците, но се представиха по-успешно от по-големите.
Проектната мобилност даде възможност на всички участници да се докоснат до богатството на гръцката история и култура. Децата и техните учители посетиха природни забележителности, фарът и етнографския музей в Александруполис, а в духовния музей наблюдаваха етапите по рисуване на икони. Част от дейностите в мобилността включваха посещение на Природния резерват на делтата на р. Еврос и на античния театър във Филипи (Кавала). Участниците в проекта се запознаха със запазените обекти от историческото и културно минало на остров Тасос, на Ксанти, Фере. Любопитни за тях бяха уркшопове, посветени на игрите на гърците – за изработване на традиционна кукла от плат, представяне на различни игри от миналото.
Последната вечер от проектните дейности се проведе официална вечеря – интернационално прощално парти. В нея участваха учители, ученици и родители. Бяха представени традиционни танци на всички страни партньори. Участниците имаха възможност да се научат да танцуват различни танци, характерни за всяка държава, да общуват неформално и да създадат приятелства. По време на вечерята бяха връчени и официалните сертификати на всички участници в мобилността. Великотърновският екип сподели прекрасни впечатления от южната ни съседка, гостоприемство и създадени положителни емоции.