Със славното минало на България се запознаха учениците от VIа клас

28.10.2019 г. 19:06:18

Историческия парк в с. Неофит рилски и Дворът на кирилицата посетиха учениците от VIа клас с класен ръководител Р. Христова. Пътуването е с учебна цел и е посветено на 1 ноември - Ден на будителите. В Историческия парк шестокласниците разгледаха атракционът "Неолитно селище", където влязоха в жилища на хора, населявали нашите земи от времето на Каменната епоха до Ранното средновековие. Децата научиха повече за поминъка на предшествениците ни, за техните вярвания и обичаи, разбраха защо в миналото е била толкова важна солта. При посещението си в най-големия исторически парк възпитаниците на ОУ "Бачо Киро" разгледаха копия на тракийски златни съкровища, наблюдава тракийски ритуал за побратимяване, запознаха се с приликите и разликите в обичаите и вярванията на траки и римляни. Любопитно им беше да научат какво символизира тракийският стрелец. Своеобразната машина на времето ги върна във времена на битки и знатни царе, красиви гробници, възход на занаяти, опитаха храна, приготвена по стари български традиции.

След парка в с. Неофит Рилски шестокласницте влязоха в комплекса "Стара Плиска" с Двора на кирилицата. Там посетителите се запознават с българските азбуки глаголица и кирилица. Интерес на ученицте предизвика залата с восъчните фигури на първите български владетели.
Възможностна да се докоснат до славното минало на България обогати знанията на учениците, има висока роля в повишаване на националното им самочувствие.