С успехи и добри дела изпратихме старата година

8.1.2020 г. 21:19:49

С редица успехи и добри дела посрещнахме 2020-та година в ОУ „Бачо Киро“, Велико Търново. Коледен базар и благотворителен концерт, ученически конкурси в областта на литературата и изобразителното изкуство, музикални междучасия бяха само малка част от инициативите, организирани със съдействието на Ученическия парламент, ръководството на училището, родителите, учителите, сдружение „СОИ 19“. От коледните благотворителни инициативи бяха събрани 2072 лева и бяха подкрепени 11 ученици от училището. Събраните средства бяха обявени на коледния концерт, в който участие взеха близо 50 възпитаници на основното училище. В началото на 2020 година продължава акцията „Дари и подари усмивка“ в подкрепа на детската болница в град Трявна, така че, който не е успял да се включи преди ваканцията, все още има възможност.
През месец декември се проведе ученически конкурс „Вълшебна Коледа“ в две направления: изобразително изкуство и литературно творчество (проза и поезия). В раздел „Изобразително изкуство“ бяха отличени ученици в две възрастови групи: І – ІV клас и V – VІІ. От начален етап на І място беше класирана рисунката на Таня Златкова (ІV г клас), на второ – Теодора Панова (ІV г клас) и на трето – Пламена Петкова (ІV д клас). При учениците в прогимназиален етап І място зае творбата на Давид Пецуров (VІІ в клас), ІІ място е за София Рашева (VІІ г клас) и ІІІ – Карина Русанова (VІІ а клас). Специална грамота получи Лиа Кръстева, участвала с най-много творби. Рисунките на всички участници са експонирани във фоайето на първия етаж в училището. Учители по изобразително изкуство са: Е. Кендерян, Б. Христова, С. Стоянова, В. Колева и Н. Янкова.
В раздел „Литературно творчество“, подраздел проза бяха наградени: Натали Стоянова (ІV д клас) – І място, Мария Ошкина (VІІ д клас) – второ място и Розанна Мишева (V б клас) – трето. Отличени бяха поетичните творби на: София Рашева – І място, Никол Петрова (ІV д клас) – второ място и Ралица Панова (VІІ б клас) – трето място.
По български език на отличените ученици преподават: Н. Янкова, Т. Стефанова, В. Михайлова.
За втора година се проведе и конкурсът за най-добре украсена класна стая, като победители отново станаха учениците от групата за целодневно обучение с ръководител Кристина Денчева. На второ място се класира класната стая на V д клас и на трето – на VІ г клас/ІV в клас.
С голямо желание се включиха учениците и в конкурса „Моята любима коледна рецепта“, в който представиха любимите си рецепти за сладки и солени изделия, които всеки може да си направи за празниците (а и не само). Отличените рецепти са подредени в изложба на втория етаж в училището.
  През последната учебна седмица на изминалия месец декември за повишаване настроението на учениците, учителите и гостите на училището се организираха музикални междучасия. Идеята и реализацията е на Ния Владова, Мария Ошкина и София Рашева и учениците от УчПарламент.