НАТУРАЛНИ МЕТОДИ ЗА БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦА

14.4.2020 г. 21:59:48

Великденската традиция в България повелява за празника всяко семейство да боядиса сварени айца, с които членовете на семейството се чукат за здраве на Велика Неделя.
Има множество начини за боядисване на яйца, най-лесно това да се направи е с купена хранителна боя, но има и много натурални методи .
Така например за да се направят червени яйца са необходими 2 чаши настъргано цвекло, 1 супена лъжица бял оцет, 2 чаши вода. Ако нямаме тези продукти може да използваме нарязани пресни или замразени червени боровинки. Яйцата се варят в сместа.
За да се направи жълт цвят има две рецепти, в зависимост от това колко наситен искаме да е цвета. Яйцата се варят в сместа.
По-наситено жълт: 3 шепи жълти или кафяви обелки от лук, 1 супена лъжица бял оцет, 3 чаши вода, като заместител може да използваме силен чай от лайка или 2-3 супени лъжици смляна куркума.
За по-светло жълто можете да използваме настърганата кора на 1 кг лимони, които се варят 20 минути заедно с яйцата.
За да получим розово е необходимо да се смесят 1 чаша боровинки и 1 чаша боровинков сок с малко бял оцет. Сместа се пюрира и боята е готова.
За оранжева боя са нужни: оцет, вода, червен пипер и сол. Съставките се смесват и се варят яйцата заедно с тях.
С природни материали можем да си направим и мраморни яйца. Суровите яйца се навлажняват леко, увиват в листа от лук, листа от коприва, листа от бреза и листа от дъб. Слагат се в мрежичка или найлонов чорап, стягат се и се варят.
Необходими продукти за направа на синьо-виолетови яйца: 1л. вода, цветя виолетки, 1  супена лъжица сол, 3 супени лъжици оцет. Получената смес се загрява до кипване и се сваля от котлона. Потапяме предварително сварените яйца в сместа до получаване на желания цвят.
За небесно сини яйца са нужни:  една средно голяма зелка, 1л. вода, 2 супени лъжици оцет, половин супена лъжица сол. Сместа се сварява до получаване на желания цвят. Зелето се отстранява и след това в сместа се потапят предварително сварените яйца.
Кафяво. За направата на кафяви яйца са нужни: 1л кафе или черен чай, 1 супена лъжица оцет. Получената смес се оставя за 20 минути на слаб огън. Потапяме предварително сварените яйца в сместа до получаване на желания цвят.
За да получим зелена боя можем да използваме спанак или коприва и да сварим яйцата с тревичките. По-добър резултат се получава обаче ако първо направим синя и зелена боя и ги смесим.

Рецептите за боядисване на яйца за Великден с естествени материали издириха и събраха Калина Младенова, Владислава Стефанова, Теодора Панова и Никол Косеркова от ІV г клас. Задачата е част от дейностите по проект „Да открием нашите корени“ по програма Еразъм+.