Шестокласничка ще участва в тренировъчния лагер Space Camp в Турция

15.4.2020 г. 22:59:59

Лилия Енчева (VІ в клас) спечели стипендия за участие в тренировъчния лагер Space Camp в град Измир, Турция. Това е един от двата в света космически центъра за обучение, създадени по модел на НАСА. Той предоставя възможност повече деца да се докоснат до космическите науки чрез програмата „Бъдещи изследователи“, която се провежда целогодишно и включва STEAM образование, готови учебни планове от НАСА и видеоконференции с космическия лагер по 9 теми. Желаещите кандидатстват с есе или видеоесе, в което да представят своя уникална идея.
За участие в тренировъчния лагер Лилия е кандидатствала с есе на тема „Как да спрем космическите отпадъци и как да ги почистим“. В есето си ученичката представя идеите си за почистване на космическото пространство, като едната предлага част от потребителските такси за Интернет да се отделят и средствата да бъдат използвани за създаване на специални прахосмукачки. Друг вариант за редуциране на отпадъци е сателитите и телескопите в космическото пространство да са изработени от нов материал, който да издържа на слънчевата радиация определен период от време и след това да се саморазгражда. С разработката си Лилия печели стипендия, която ще покрие 25% от таксата за участие в Space Camp. Споделя, че най-трудната част от написването на есето е намирането на информация, защото е позволено да се използват интернет ресурси до около 40%. Така написването отнема няколко месеца, а учителите, които й помагат са г-жа Руска Христова и г-жа Венета Михайлова.
Обикновено космическият лагер Space Camp се провежда през месец август, но ситуацията с коронавируса може да доведе до промяна.

В конкурса Space Camp Turkey може  да участва всеки ученик на възраст между 9 и 15 години чрез https://spacecamp.cct.bg/