Трето място в състезание по физика зае седмокласник

17.3.2021 г. 11:28:06

Калоян Тодоров (VІІа клас) зае трето място в състезанието по физика ППМГ Бургас Challange. Той се състезава във възрастова група VІ – VІІ клас. Негов учител по физика е Руска Христова. Задачите, включени в състезанието са свързани с практиката и изискват освен обем знания, умение за прилагането им в зависимост от условието на задачата, както и съобразителност. Времето за работа върху задачите беше 4 часа.

За отличното си представяне седмокласникът получи медал и грамота, както и специални нагаради от организаторите – сред тях е и книгата на проф. Балкански „Устрем и воля“ със специално послание от автора.

В тазгодишното трето издание на състезанието участваха близо 700 ученици от България, Франция, Белгия и Великобритания. Те се състезаваха в две направления – математика и физика. Съревнованието беше оспорвано, но те се пребориха с предизвикателството и научиха интересни и полезни подходи към разгадаването на тайните на науката.
Състезанието се провежда със съдействието на Община Бургас. Организатори са възпитаници на ППМГ Бургас, които са студенти в Кеймбридж, Оксфорд, Лицей Луи Велики, както и победители в конкурса за авторски задачи; Соня Димова - зам.-директор на Математическата гимназия с подкрепата на учители от гимназията.