Първо място в национална еко конференция спечелиха седмокласници

19.5.2022 г. 8:14:24

Първо място на VI национална конференция за ученици и студенти „Да мислим екологично за бъдещето“ спечели проектът „Нишестето в любимите храни на учениците 5. – 7. клас и изследване на pH“ на Розанна Мишева и Антони Георгиев с ръководител Руска Христова. Седмокласниците направиха проучване за любимите храни на учениците в прогимназиален етап в ОУ „Бачо Киро“. След обобщение на резултатите проведоха експерименти за съдържание на нишесте в отделните групи храни, създадоха природен индикатор от червено зеле, чрез който изследваха pH на храните. Неговата точност беше експериментално проверена чрез използване на pH метър.
Целта на конференцията е да се повиши ангажираността и отговорността на младите хора за опазването на околната среда и екосистемите, намаляване и ограничаване на отпадъците и търсенето на зелени решения. В нея участваха над 140 ученици и студенти, ръководени от близо 50 учители и преподаватели, които представиха своите доклади-презентации, свързани със замърсяване и опазване на околната среда и екосистемите.
Председателят на Организационния комитет доц. Александър Димитров обърна внимание, че и тази година са постъпили много силни доклади и журито е било затруднено при оценяването.
Младите еколози получиха награди и от зам.-ректора на университета проф. Ирена Марковска и председателя на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова.
Традиционно конференцията се организира от бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Студентски съвет, Община Бургас, РУО – Бургас.. Събитието е част от Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2021/2022 г.