Петокласници участваха в регионален форум по природни науки

29.5.2022 г. 12:17:43

Две групи ученици от Vа клас представиха ОУ „Бачо Киро“ във форума „Процеси и явления в природата“ с участието на ученици от V и VІ клас, организиран от РУО – Велико Търново. Целта на форума е да се представят проекти, изработени по време на часовете по човекът и природата през учебната 2021/2022 година. Едната група представи природното явление дъга и проведената от тях проучвателска дейност относно поставена задача в часовете: да създадат проект за природно явление, необходимо условие за протичането на което е вода. При изпълнението на задачата учениците показаха необходимите условия за възникване на дъга, както и връзката между броя водни капки и интензитета на цветовете. При представянето си демонстрираха авторска снимка на двойна дъга, като поясниха, че има различни видове дъги и предствиха част от тях (огнена, бяла и др.).

Другата група представи кръговрат на водата, посредством създаден от тях модел. Така присъстващите нагледно видяха различините състояния на водата, връзката между тях и протичащите процеси. При представянето си учениците поясниха и че при кръговрата на водата се осъществява нейното естествено пречистване.

Учениците бяха поздравени от ст.експерт в РУО – Велико Търново Бонка Долчинкова. Сертификати за участието си получиха от началника на РУО – Велико Търново инж. Розалия Личева, която ги похвали за положените старание и усилия. Форумът „Процеси и явления в природата“ се превърна в своеобазен празник на природните науки.