Първо място в Младежка научна сесия заеха физици на ОУ „Бачо Киро“

11.6.2022 г. 11:09:08

Първо място в Младежка научна сесия заеха Магдалена Петрова, Стилян Атанасов (VІІд клас) и Невена Гечевска (VІІв клас) със своята разработка „Физика в природните явления“. Работата, с която учениците, участваха във форума е изцяло експериментална и в нея са разгледани явления като: парников ефект, вятър, облак, кръговрат на водата, мълния. Явленията са представени посредством осъществени експерименти, реализирани в продължение на 3 месеца – времето, в което всеки от тях е осъществен и записан. Всеки опит е ясно структуриран и обяснен от гледна точка на физиката

Отлично се представи и другият екип седмокласници, участвали в Младежката научна сесия. Докладът „Дистанционни космически изследвания на земята“ на Антони Георгиев (VІІв клас) и Розанна Мишева (VІІб клас) представя приложение на софтуерни програми и сателити при изследване на различни показатели от атмосферата на Земята, водата, промените в климата. Представена е връзката между физиката и околна среда. При презентирането на доклада беше демонстрирана работата на различни програми в реално време за определяне на важни показатели, свързани с климатичните промени. Седмокласниците избраха тази тема за доклада си след проведена през учебната година среща с гл. ас. д-р Георги Баев от НВУ „Васил Левски“.

И двете разработки ще бъдат включени в Европейска нощ на учените 2022 – детска сесия. Научен ръководител на двата екипа е Руска Христова, учител по физика в ОУ „Бачо Киро“.

Младежката научан сесия се организира от Съюз на физиците в България, МОН, Фондация „Еврика“ и Институт за изследване на климата, атмосферата и водите – БАН.