ПРЕСЛАВ ТРИФОНОВ ЗАВОЮВА СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ОТ НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ КОНКУРС ...

3.10.2023 г. 19:33:38

Специална награда за оригинално представяне в Национален младежки конкурс „Празник на химията 2023“ спечели Преслав Трифонов (VІІ е клас) в категория презентация (V – VІІ клас) с работата си „Проф. Пенчо Райков – патриархът на българската химическа наука“, по тема „Бележити български химици“. В неговата категория се състезаваха 111 ученици от цялата страна. По време на публичната защита Преслав впечатли журито с компетентността си по избраната тема и презентаторските си умения. С работата си ученикът изследва биографични данни, научни приноси, мисли, любопитни факти за живота и делото на проф. Пенчо Райков, както и представя училища, чийто патрон е той.
В Празник на химията – 2023 много добре се представиха и Айя Драгнева от VI б клас, която презентира работата си за проф. Дамян Данчев и Зорница Тотева от VI в клас, чиято работа беше за Теодора Райкова-Ковачева – първата жена асистент в СУ „Св. Климент Охридски“.
Празникът на химията се проведе през учебната 2022/2023 г. Той се организира от: Съюз на химиците в България, Факултет по химия и фармация към СУ „Св. Климент Охридски“, Федерация на научнотехническите съюзи и РУО – София.