Проведе се втората международна мобилност с ученици по проект „Знам, за да мога“, програма „Еразъм+“

21.6.2024 г. 12:14:13

Екип ученици и учители от ОУ „Бачо Киро“ участваха в международна мобилност в град Тролхетан, Швеция в периода 27 – 31 май 2024 г. Посещението е в рамките на проект „Знам, за да мога“, финансиран по програма „Еразъм +“ и е с цел обмяна на опит, а домакин беше училище Paradisskolan. В проектната дейност участваха: учителите Ирена Пенчева (координатор на проекта), Антоанета Димитрова и Боряна Христова, както и учениците: Александра Стефанова, Борис Цветков (Vв клас), Михаел Пенчев (Vд клас), Иван Мишев (VІв клас), Айя Драгнева и Румяна Канъкова (VІІб клас). В рамките на визитата учителите и учениците от великотърновското училище се запознаха с шведската образователна система, графиците за учебното време и учебния план. Българската група беше изключително впечатлена от възможността, която се предоставя в северната страна – учебните часове са с различна продължителност. Те могат да бъдат между 40 и 80 минути като всеки учител определя това предварително.
По време на мобилността българските ученици бяха включени в учебните класове в шведското училище заедно със своите връстници. Така те имаха възможност да се включат в различни часове от учебната програма – история, математика, технологии, физическо възпитание и спорт, английски и др. Интересни за тях бяха часовете, които се провеждат в мултикултурна среда, тъй като учениците са от различни държави и работният език в тези класове е английски. В рамките на мобилността великотърновската група приложи практически умения за работа в STEM среда в научно-образователен център „Innovatum“. Част от програмата по мобилността беше и запознаване с културните забележителности на град Гьотеборг.
Освен учебните часове, българчетата имаха възможност да прекарат и голяма част от свободното си време с домакините – посетиха детски увеселителен център, докоснаха се до културата и обичаите им, научиха инетресни факти за историята на северната страна. Чрез участието си в проекта учениците развиха уменията си да общуват на английски език, създадоха приятелства и обогатиха житейския си опит с различни преживявания.